Ayahuasca: Her er alt du bør vide!

Læsetid: 7 minutter
I de senere år har forskning fremhævet flere potentielle sundhedsmæssige fordele ved ayahuasca.

Ayahuasca er en psykoaktiv te, der stammer fra Amazonas-regionen. Psykoaktive stoffer påvirker hjernen og får folk til at opleve ændringer i deres humør, tænkning og opførsel.

Traditionelle healere i flere sydamerikanske lande bruger te til dets rapporterede helingsegenskaber. Det spiller også en vigtig rolle i nogle typer religiøse ceremonier.

I de senere år har forskning fremhævet flere potentielle sundhedsmæssige fordele ved ayahuasca. Som et resultat er interessen for dette stof stigende i de vestlige lande. Meget er dog stadig ukendt.

Fortsæt med at læse for at lære mere om ayahuascas historie og dens potentielle fordele, samt risici og bivirkninger ved dette kraftfulde bryg.

Hvad er det?

Ayahuasca er en psykoaktiv brygning, som folk fremstiller ved hjælp af bladene på planten Psychotria viridis og stilkene af Banisteriopsis caapi-vinstokken. Det kan også indeholde andre ingredienser.

Navnet “ayahuasca” stammer fra Quechua-sproget, hvor aya betyder sjæl eller forfædre, og wasca (huasca) betyder vin eller reb. De fleste mennesker oversætter dette som “sjælens vin.”

Bryggen har været populær i regioner i Amazonas i årtusinder af både medicinske og spirituelle årsager. Det inducerer en “introspektiv drømmelignende oplevelse”, der inkluderer visioner og minder.

I dag rejser folk fra hele verden til disse steder for at deltage i ayahuasca ritualer.

Hvordan virker det?

Begge planteingredienser i ayahuasca-te har hallucinogene egenskaber. Bladene fra P. viridis-planten indeholder N, N-dimethyltryptamin (DMT), som er en stærk psykedelisk forbindelse.

B. caapi-vinstokken indeholder MAO-hæmmere (MAO-hæmmere) kaldet beta-carboliner. MAOI’er forhindrer kroppen i at nedbryde DMT, hvilket gør det muligt for de psykedeliske effekter at materialisere sig.

Historie, traditioner og anvendelser

Neuroimaging-test rapporterer, at ayahuasca øger blodgennemstrømningen til områder af hjernen, der hjælper med at regulere følelser og hukommelse, herunder den mediale temporale lobe, amygdala og hippocampus.

Folk i Ecuador, Colombia, Peru og Brasilien har brugt ayahuasca som en helbredende medicin eller som en del af religiøse ceremonier eller stammritualer i tusinder af år.

De bruger det til at behandle fysiske problemer og mentale problemer samt til at håndtere åndelige kriser. Nogle mennesker tror, ​​at det kan give indsigt eller følelsesmæssig helbredelse, tilskynde til personlig vækst og endda skabe kontakt med guddomme og ånder.

En shaman eller curandero, som er en type healer, koger P. viridis-blade og knuste B. caapi-stilke i vand.

Når blandingen er reduceret, fjerner shamanen vandet og tilsætter mere plantemateriale til dannelse af en meget koncentreret te. De vil derefter lade te afkøle, før de anstrenges.

Ayahuasca-ceremonier finder typisk sted om natten. Deltagerne vil bemærke teens psykedeliske effekter inden for 1 time, og disse effekter kan vare i op til 6 timer. Ceremonier fortsætter ofte længe efter, at virkningen slides.

Virkningerne af ayahuasca inkluderer:

 • Følelser af eufori
 • Hallucinationer
 • Frygt
 • Paranoia
 • Gastrointestinale symptomer.

Under en ceremoni spiser folk typisk en eller to drinks. Ceremonier kan gentages flere nætter i træk. Ritualer før ceremoni og postceremoni er en vigtig del af denne praksis.

Moderne ayahuasca kirker inkluderer Santo Daime og União do Vegetal (UDV), som har medlemmer over hele verden.

Selvom DMT er et tidsplan, jeg kontrollerede stof i USA, har Højesteret opretholdt retten til medlemmer af UDV til at drikke stoffet i henhold til loven om restaurering af religiøs frihed.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele?

Forskning viser, at ayahuasca kan tilbyde flere potentielle sundhedsmæssige fordele, især for hjernesundhed og følelsesmæssig velvære. Imidlertid er flere undersøgelser nødvendige for at bekræfte disse fund. Potentielle fordele inkluderer:

Hjernesundhed

Både DMT og beta-carboliner, de vigtigste psykoaktive ingredienser i ayahuasca, kan beskytte og gendanne dele af hjernen.

Forskning viser, at indtagelse af DMT kan føre til en højere produktion af antistress og antioxidantproteiner.

Resultaterne af en 2017-undersøgelse hos mus antyder, at harmon, den primære beta-carbolin i ayahuasca, kan have neurobeskyttende og kognitive forbedrende virkninger, fordi det reducerer inflammation og oxidativt stress. Der er imidlertid behov for undersøgelser for at bekræfte disse resultater hos mennesker.

Denne forskning forbinder også harmoni med øgede niveauer af hjerneafledt neurotrofisk faktor (BDNF), et protein, der hjælper med at overleve nerveceller eller neuroner, og spiller en rolle i at opretholde forbindelser mellem dem.

Laboratorieundersøgelser rapporterer, at harmoni og andre stoffer i B. caapi stimulerer voksne neurogenese, generation af neuroner.

Mindfulness

Ifølge nogle undersøgelser kan ayahuasca øge en persons evne til at være i en opmærksom tilstand.

En lille undersøgelse demonstrerede, at det at tage ayahuasca en gang om ugen i 4 uger viste sig at være så effektivt som et 8-ugers mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) -kursus, med hensyn til at øge en persons ”accept”.

I dette tilfælde henviser accept til ikke-dømmende holdninger og adfærd, som forskerne målte ved hjælp af en “mindfulness score.”

Forskerne anbefaler dog, at flere undersøgelser med større prøvestørrelser er nødvendige for at bekræfte disse fund.

Andre undersøgelser understøtter også brugen af ​​ayahuasca for at forbedre mindfulness.

Humør og følelser

Ayahuasca kan forbedre reguleringen af ​​humør og følelser, og det kan også reducere stress og depression.

Ifølge en undersøgelse viser B. caapi-præparater antidepressiv aktivitet, muligvis på grund af tilstedeværelsen af ​​harmoni og andre stoffer, der bidrager til neurogenese. Neurogenese er produktion af neuroner.

Desuden fandt en 2018-undersøgelse, der involverede mennesker, der deltog i ayahuasca-ceremonier, at klassificeringerne af depression og stress signifikant faldt efter ceremonien. Disse lavere niveauer af depression varede i 4 uger efter ceremonien.

Anden forskning understøtter dette bevis, hvilket antyder, at en enkelt dosis ayahuasca kan give en hurtig antidepressiv effekt hos mennesker med behandlingsresistent depression. Denne antidepressiva virkning vedvarer i flere uger.

Ayahuasca kan også hjælpe med at behandle angst og humørforstyrrelser, ifølge en gennemgang af seks undersøgelser.

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

Et forskningsdokument fra 2018 antyder, at ayahuasca kan være en fordel for mennesker med PTSD. Det hjælper med indhentning af undertrykte minder, som baner vejen for hjernen til at omprogrammere eller slukke den tilhørende frygtrespons.

Mere forskning på dette område er imidlertid nødvendig for at fastlægge sikkerheden og effektiviteten af ​​ayahuasca for mennesker, der oplever PTSD.

Afhængighed

Ayahuasca kan også være fordelagtigt for mennesker med sygdomsanvendelsesforstyrrelser ifølge flere undersøgelser.

En lille undersøgelse, der involverede 12 personer med psykologiske og adfærdsmæssige problemer, der opstod ved misbrug af stoffer, deltog i to ayahuasca-ceremonier som en del af et 4-dages behandlingsprogram.

Efter 6 måneder fortsatte deltagerne med at rapportere positive og varige ændringer. De viste også forbedringer i deres samlede livskvalitetsresultater, mindfulness og følelse af empowerment og håb.

Deltagerne rapporterede også om en markant reduktion i deres brug af alkohol, tobak og kokain, men brugen af ​​cannabis og opiater ændrede sig ikke.

Til støtte for denne idé antyder yderligere beviser også, at der er positive virkninger af ayahuasca for dem med tobaks- og alkoholafhængighed. Ikke desto mindre kræver korrekturlæsere yderligere forskning på dette område.

Selvmordstanker

En undersøgelse fra 2019 antyder, at psykedelisk brug i livet kan sænke niveauerne af selvmordstanker. Undersøgelsen rapporterer, at ayahuasca viser løfte som en behandlingsform for en lang række psykiske problemer, der kan bidrage til selvmordstanker.

Ayahuasca kan derfor have potentiale i selvmordsintervention, men mere forskning er nødvendig for at bekræfte dette.

Risici og bivirkninger

Mens nogle undersøgelser fremhæver de potentielle fordele ved ayahuasca, er det vigtigt at bemærke, at de fleste af disse undersøgelser var i lille skala, og nogle fandt sted i dyr eller prøverør.

Forskere forbereder og kontrollerer omhyggeligt brygningerne i ayahuasca, som de bruger, men dette er ikke altid tilfældet uden for kliniske forsøg.

Der er nogle alvorlige bivirkninger af ayahuasca-brug, herunder død. Mennesker kan opleve midlertidige symptomer kort efter at have drukket brygget, herunder:

 • Angst
 • Diarré
 • Kvalme
 • Panik
 • Paranoia
 • Opkastning

Ayahuasca kan også interagere med flere medicin, urter og medicinske tilstande, og disse virkninger kan undertiden være alvorlige. Folk bør ikke bruge ayahuasca, hvis de tager:

 • Antidepressiva, inklusive serotonin-norepinephrin genoptagelsesinhibitorer (SNRI’er) og tricykliske antidepressiva
 • Hoste medicin, såsom dextromethorphan
 • Lithium eller andre psykiatriske medikamenter
 • Medicin mod Parkinsons sygdom
 • Metadon
 • Johannesurt
 • Vægttab piller

Mennesker med skizofreni eller andre psykiske lidelser bør også undgå at tage ayahuasca.

Bryggen kan øge hjerterytmen og blodtrykket, hvilket kan være problematisk for personer med hjerteproblemer.

I nogle tilfælde har drikke ayahuasca resulteret i død. Ofte har dette været fordi drikken indeholdt andre stoffer. Hvis en utrent person forbereder brygget, kan dette øge risikoen for alvorlige bivirkninger.

Det er vigtigt, at mennesker med psykiske lidelser kun søger behandling hos en kvalificeret medicinsk professionel.

Ayahuasca vs. magiske svampe

Mens både ayahuasca og magiske svampe har hallucinogene egenskaber, er der forskelle mellem de to stoffer.

Måske mest afgørende er de psykoaktive ingredienser forskellige. Magiske svampe indeholder psilocybin snarere end DMT og beta-carboliner i ayahuasca brygge.

Mange mennesker beskriver virkningen af ​​begge stoffer som lignende, men ikke de samme. Hver person vil dog reagere forskelligt.

I en undersøgelse viste brugerne, at ayahuasca havde en stærkere effekt end magiske svampe, men også at dens negative virkninger var højere. Brugere vurderede imidlertid comedown af ayahuasca som mindre end magiske svampe. Ayahuasca-brugere rapporterede også mindre om en trang til gentagen brug i sammenligning med brugere af magiske svampe.

Det er vigtigt at bemærke, at de potentielle sundhedsmæssige fordele ved ayahuasca skyldes virkningen af ​​dets aktive ingredienser. Da svampe har en anden aktiv ingrediens, har de muligvis ikke de samme resultater med hensyn til hjernes sundhed og velvære.

Resumé

Ayahuasca er et psykedelisk bryg, der stammer fra Amazonas-regionerne. I de senere år er interessen for de potentielle fordele ved ayahuasca vokset i vestlige amter.

Forskning er i de tidlige stadier, men indtil videre antyder undersøgelser, at ayahuasca kan have flere neurologiske og psykologiske sundhedsmæssige fordele.

Imidlertid bør individer være opmærksomme på, at kontrollen med ayahuasca-brug uden for kliniske forsøg er mindre streng. Der er også potentiale for at have negative og utrygge oplevelser med ayahuasca, og i nogle tilfælde har indtagelse af dette stof resulteret i død.

Ayahuasca kan interagere med flere medicin, og det er ikke egnet til mennesker med visse sundhedsmæssige forhold.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Relaterede artikler