Coronavirus: Dette bør du vide

Læsetid: 9 minutter
I december sidste år begyndte rapporter at dukke op, at en coronavirus, som specialister aldrig før havde set hos mennesker

Det aktuelle udbrud af infektioner med en ny type coronavirus har udløst global angst og bekymring for, at virussen måske spreder sig for langt og for hurtigt og forårsager dramatisk skade, før sundhedsembedsmænd finder en måde at stoppe den på. Men hvad er realiteterne i det nye coronavirus-udbrud? Vi undersøger

I december sidste år begyndte rapporter at dukke op, at en coronavirus, som specialister aldrig før havde set hos mennesker, var begyndt at sprede sig blandt befolkningen i Wuhan, en stor by i den kinesiske provins Hubei.

Siden da har virussen spredt sig til andre lande, både i og uden for Asien, hvilket fører til, at myndighederne beskriver dette som et udbrud. I slutningen af ​​sidste måned erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) situationen som en nødsituation under folkesundheden.

Hidtil har den nye coronavirus – i øjeblikket kaldet 2019-nCoV kort – været ansvarlig for 31.211 infektioner i Kina og 270 i 24 andre verdenslande. I Kina har virussen hidtil forårsaget 637 dødsfald. Det førte også til en dødelighed i Filippinerne.

Men hvad ved vi egentlig om denne virus? Og hvordan kan det sandsynligvis påvirke den globale befolkning?

Medical News Today har kontaktet WHO, brugt de oplysninger, som offentlige sundhedsorganisationer har tilbudt, og set på de nyeste undersøgelser, der er vist i peer-reviewede tidsskrifter for at besvare disse og andre spørgsmål fra vores læsere.

Hvad er den nye virus?

2019-nCoV er en coronavirus. Coronavira er en familie af vira, der er målrettet mod og påvirker pattedyrs respirationssystemer. I henhold til deres specifikke egenskaber er der fire vigtigste “rækker” (slægter) af coronavirus, der kaldes alfa, beta, delta og gamma.

De fleste af disse påvirker kun dyr, men nogle få kan også overføres til mennesker. De, der kan overføres til mennesker, hører kun til to af disse slægter: alfa og beta.

Kun to coronavira har tidligere forårsaget globale udbrud. Den første af disse var SARS coronavirus – ansvarlig for svær akut respiratorisk syndrom (SARS) – som først begyndte at sprede sig tilbage i 2002, også i Kina. SARS-virusepidemien påvirkede primært befolkningen i det kinesiske fastland og Hong Kong, og den døde i 2003.

Den anden var MERS coronavirus – eller Mellemøsten respiratorisk syndrom coronavirus – som opstod i Saudi-Arabien i 2012. Denne virus har påvirket mindst 2.494 mennesker siden da.

Hvor har virusen sin oprindelse?

Når mennesker bliver inficeret med en coronavirus, sker dette typisk via kontakt med et inficeret dyr.

Nogle af de mest almindelige bærere er flagermus, selvom de typisk ikke overfører coronavirus direkte til mennesker. I stedet kan transmissionen ske via et ”mellemled”, som normalt – men ikke altid – er et husdyr.

SARS-coronavirus spredte sig til mennesker via civetkatte, mens MERS-virussen spredte sig via dromedarer. Det kan imidlertid være vanskeligt at bestemme det dyr, hvorfra en coronavirus-infektion først begynder at sprede sig.

I tilfælde af den nye coronavirus bundede de første rapporter fra Kina udbruddet til et marked for skaldyr i det centrale Wuhan. Som et resultat lukkede de lokale myndigheder markedet den 1. januar.

Senere vurderinger har imidlertid siden antydet, at dette marked sandsynligvis ikke ville være den eneste kilde til koronavirusudbruddet, da nogle af de mennesker, der var inficeret med virussen, ikke havde frekventeret markedet.

Specialister har endnu ikke været i stand til at bestemme den virkelige kilde til virussen eller endda bekræfte, om der var et enkelt originalt reservoir.

Da MNT kontaktede WHO for kommentar, understregede deres talsmænd:

”Vi ved endnu ikke [hvad den specifikke kilde til 2019-nCoV var].“

Forskere i Kina studerer dette, men har endnu ikke identificeret en kilde

Hvordan spredes virussen?

Mens det sandsynligvis stammer fra dyr, kan transmissionen af den nye coronavirus fra person til person forekomme, selvom mange spørgsmål om dens transmission forbliver ubesvarede.

I følge WHO-talsmændene, der besvarede MNT-forespørgsler, studerer “[r] forskere stadig de nøjagtige parametre for transmission mellem mennesker og mennesker.”

”I Wuhan i begyndelsen af udbruddet blev nogle mennesker syge af udsættelse for en kilde, sandsynligvis et dyr, der bærer sygdommen. Dette blev efterfulgt af transmission mellem mennesker, ”forklarede de og tilføjede:

”Som med andre koronavirus er transmissionen gennem åndedrætsvejen, hvilket betyder, at virussen er koncentreret i luftvejene (næse og lunger) og kan passere til en anden person via dråber fra deres næse eller mund, for eksempel. ”

Vi har stadig brug for mere analyse af de epidemiologiske data for at forstå det fulde omfang af denne transmission og hvordan mennesker er inficeret.

I en pressemeddelelse fra 6. februar sagde WHO-konsulent Dr. Maria Van Kerkhove, at vi for nu, ”[vi] ved, at milde individer kaster virus, vi ved, at svære individer kaster virus. […] Vi ved, at jo flere symptomer du har, jo mere sandsynligt er det for at du overfører. ”

Hun sagde imidlertid, at det er uklart, hvor sandsynligt folk med milde symptomer vil overføre infektionen sammenlignet med dem med svære symptomer.

I et interview til JAMA-netværket – der også blev sendt den 6. februar – sagde Dr. Anthony Fauci, direktøren for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, at baseret på data, som de har modtaget fra kinesiske specialister, udtrykte den nye coronaviruss ”inkubationsperiode er sandsynligvis mellem 5 og 6 – måske tættere på 5 – dage. “

Det vil sige, det tager sandsynligvis virussen omkring 5-6 dage at give anledning til symptomer, når den har inficeret en person.

Dr. Fauci sagde også, at der havde været nogle anekdotiske beviser for, at mennesker, der bærer virussen, men endnu ikke har nogen synlige symptomer, stadig kan videregive den til andre.

Sandsynligheden for asymptomatisk infektion og dens mulige virkning på udbruddet er dog stadig uklar.

Hvordan sammenlignes det med andre vira?

Forskere fra kinesiske institutioner var i stand til at bruge avancerede genomsekventeringsværktøjer til at identificere DNA-strukturen i den nye coronavirus.

Det har vist sig, at 2019-nCoV ligner mest to flagermus koronavirus, kendt som flagermus-SL-CoVZC45 og flagermus-SL-CoVZXC21 – dens genomiske sekvens er 88% den samme som deres.

Den samme undersøgelse viser, at den nye viruss DNA er ca. 79% det samme som for SARS coronavirus og ca. 50% ligesom MERS-virussen.

Hvad er dens symptomer?

Som tidligere coronavirus forårsager den nye coronavirus luftvejssygdom, og symptomerne påvirker åndedrætshelse.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er de vigtigste symptomer på en 2019-nCoV-infektion feber, hoste og åndenød.

”Aktuelle oplysninger antyder, at virussen kan forårsage milde, influenzalignende symptomer såvel som en mere alvorlig sygdom. De fleste patienter ser ud til at have en mild sygdom, og ca. 20% ser ud til at udvikle sig til en mere alvorlig sygdom, herunder lungebetændelse, respirationssvigt og i nogle tilfælde død, ”fortæller WHO-talsmænd til MNT.

I en officiel WHO’s spørgerunde (Q&A) og svar forklarede Dr. Van Kerkhove, at da symptomerne på en 2019-nCoV-infektion kan være meget generiske, kan det være vanskeligt at skelne mellem dem og symptomerne på andre luftvejsinfektioner.

For at forstå nøjagtigt, hvad en person har at gøre med, sagde hun, specialister tester virale prøver og kontrollerer, om virussens DNA-struktur matcher den fra 2019-nCoV eller ej.

”Når nogen kommer ind med en luftvejssygdom, er det meget vanskeligt – hvis ikke umuligt – først at bestemme, hvad de er inficeret med. Så på grund af dette er det, vi er afhængig af, diagnostik [molekylære tests], ”sagde Dr. Van Kerkhove.

Hvad er dens indvirkning?

Mange mennesker er bekymrede for, om det nuværende udbrud vil udvikle sig til en pandemi. Der er også mange spørgsmål om, hvordan den kan sammenlignes med andre vira med hensyn til dens infektionshastighed og dødelighed.

Som svar på spørgsmål om dette fortalte WHO-talsmænd til MNT, at “de kinesiske myndigheder rapporterer, at ca. 2-4% af de mennesker, der er inficeret med virussen, er døde, selvom det nøjagtige forhold mellem sager og dødelighed stadig er vanskeligt at vurdere.”

”Dette er en ny sygdom, og vores forståelse ændrer sig hurtigt. Vi vil fortsætte med at analysere oplysninger om både aktuelle og eventuelle nye sager, ”tilføjede de.

”Vi ved endnu ikke mange detaljer om dødeligheden fra 2019-nCoV, og undersøgelser er i gang nu. Med MERS ved vi, at cirka 35% af de rapporterede patienter med [MERS coronavirus] -infektion er døde. For SARS vurderede WHO, at sagsdodelighedsprocenten for SARS varierer fra 0% til 50% afhængigt af den berørte aldersgruppe, med et samlet skøn over dødsfald på 14% til 15%. “

WHO – Talsmand

Indtil videre er antallet af infektioner og dødsfald, som 2019-nCoV har forårsaget, også mindre end antallet som følge af nylige udbrud af særlig skadelige influenzavirus, såsom svineinfluenza (H1N1).

”På H1N1, fra 12. april 2009 til 10. april 2010, vurderede CDC, at der var 60,8 millioner tilfælde, 274.304 indlæggelser og 12.469 dødsfald i USA på grund af (H1N1) pdm09-virussen. Derudover vurderede CDC, at 151.700–575.400 mennesker verden over døde af (H1N1) pdm09-virusinfektion i det første år, hvor virussen cirkulerede, ”fortæller WHO-talsmændene til MNT.

I henhold til de aktuelle vurderinger synes 2019-nCoV at være mere smitsom end andre coronavira – såsom dem, der forårsager SARS og MERS – men mindre sandsynligt, at de fører til døden.

Nogle estimater antyder, at dødsfrekvensen for den nye coronavirus ligger i intervallet 2-3%, men der er ingen officielle tal i denne henseende, da det er svært at se, hvordan udbruddet vil udvikle sig.

I WHOs pressemeddelelse fra 6. februar gentog WHO-embedsmænd, at de mennesker, der er mest udsat for at opleve alvorlig sygdom på grund af en 2019-nCoV-infektion, er ældre voksne og personer, der har andre sundhedsmæssige tilstande, der kompromitterer deres immunsystem.

”At være over 80 er den højeste risikofaktor” for 2019-nCoV-relateret død, sagde WHO-embedsmænd også i presse briefingen.

Andre rapporter bemærker, at meget få børn er blevet inficeret med den nye coronavirus, og at mænd måske er mere udsatte end kvinder.

Hvordan kan vi forhindre infektion?

Officielle WHO’s forebyggende retningslinjer antyder, at individer for at undgå infektion med coronavirus skal anvende den samme bedste praksis for personlig hygiejne, som de ville gøre for at holde enhver anden virus i skak.

Ifølge WHO’s talspersoner, der svarede på MNT-forespørgsler:

”Standardanbefalinger for at forhindre spredning af infektioner inkluderer regelmæssig håndvask, der dækker [munden og næsen, når du hoster og nyser, [og] koger grundigt kød og æg. Undgå tæt kontakt med nogen, der viser symptomer på luftvejssygdomme, såsom hoste og nyser. “

Hvad angår iført beskyttelsesmaske, angiver WHO’s retningslinjer, at folk kun behøver at gøre dette, hvis de holder af en person, der har en 2019-nCoV-infektion.

Masker skal dække næse og mund og være tæt fastgjorte. Folk skal vaske hænder grundigt, før de tager en ny maske, skal du sørge for, at de bortskaffer brugte masker korrekt, og rengør deres hænder igen efter at have fjernet dem.

Hvordan behandles virussen?

Der er i øjeblikket ingen målrettede, specialiserede behandlinger mod infektioner, der er resultatet af den nye coronavirus. Når læger opdager en 2019-nCoV-infektion, sigter de mod at behandle symptomerne, når de opstår.

I WHO’s spørgsmål og spørgsmål forklarede Dr. Van Kerkhove, at “[b] fordi dette er en ny virus, vi har ikke specifikke behandlinger for den virus. Men fordi denne virus forårsager luftvejssygdom, behandles disse symptomer. ”

”Antibiotika fungerer ikke mod en virus,” understregede hun også.

Hvilke skridt tager forskere?

I samme spørgsmål og svar bemærkede Dr. Van Kerkhove, at “der er behandlinger, der er under udvikling” for den nye coronavirus. I årenes løb sagde hun, “mange behandlinger [er blevet set] til behandling af andre coronavirus, som MERS-coronavirus.”

”Og forhåbentlig kan disse behandlinger [også] være nyttige til den nye coronavirus,” fortsatte hun.

Der er i øjeblikket kliniske forsøg på gang for at finde en behandling og en vaccine mod MERS coronavirus, som, hvis det er vellykket, kan lægge grunden til en 2019-nCoV-behandling og vaccine.

Nogle forskere eksperimenterer også med at bruge antiretroviral terapi, som er en behandling af HIV, mod den nye virus. Men hvorfor kan disse slags behandlinger give noget løfte, når det kommer til at bekæmpe denne coronavirus?

Ifølge nogle undersøgelser er kombinationen af ​​antiretrovirale lægemidler, som forskere eksperimenterer med – lopinavir og ritonavir – i stand til at angribe et specialiseret molekyle, som både hiv og coronavira bruger til at replikere.

En anden påstået lovende vej er at bruge baricitinib – et lægemiddel, som læger bruger til at behandle gigt – mod det nye coronavirus. Forskerne, der kom med denne idé, forklarer, at det sandsynligt er, at 2019-nCoV kan inficere lungerne ved at interagere med specifikke receptorer, der findes på overfladen af ​​nogle lungeceller.

Men sådanne receptorer er også til stede på nogle celler i nyrerne, blodkarene og hjertet. Baricitinib, siger forskerne, kan muligvis forstyrre interaktionen mellem virussen og disse nøglereceptorer. Hvorvidt det virkelig vil være effektivt, skal der dog ses.

I en pressemeddelelse fra 5. februar forklarede WHO-embedsmænd efterforskernes præference for at eksperimentere med eksisterende stoffer i bekæmpelse af den nye coronavirus.

Sådanne stoffer, sagde de, har allerede fået officiel godkendelse til brug mod andre specifikationer, hvilket betyder, at de stort set er sikre. Som et resultat behøver de ikke at gennemgå den omfattende række prækliniske forsøg og kliniske forsøg, som nye lægemidler kræver, hvilket faktisk kan tage meget lang tid.

Hvor kan jeg finde ud af mere?

For at få mere information om det nye coronavirus-udbrud og for omfattende retningslinjer for bedste praksis, når du håndterer virussen, er her et par internationale ressourcer, som du kan få adgang til:

MNT vil fortsætte med at følge enhver udvikling vedrørende dette globale sundhedsspørgsmål, og vi vil sørge for, at vi holder vores læsere opdaterede og forsynet med nøjagtige oplysninger.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Relaterede artikler